Smaken av ett riktigt gott smör

himlamycketsverige skriver om smör

Jag älskar smör. Min absolut bästa smakupplevelse fick jag när jag var tio år. Vi brukade hälsa på Ester och Helge i Värmland. De hade en livsmedelbutik i huset där de bodde. En gång när vi kom förbi blev vi bjudna på nybakade rågkakor, nygjord värmlandskorv och till det fortfarande varma brödet – ett nykärnat smör. Jag minns det så tydligt. Det var där i deras kök som min kärlek till smör föddes.

Därför blev jag så glad när den fina boken Smör – kärna, bryna, baka av Johan Hedberg kom. Allting blir bättre med ett riktigt gott smör. Smör är också ganska enkelt att göra hemma, men om du inte orkar finns det flera bra mejerier och lokala producenter runtom i landet. Johan har gjort en topplista på sina bästa smörupplevelser. Så har du vägarna förbi Vallmobacken, Fäviken eller någon av de andra på listan passa på att prova du också. Eller varför inte köpa med ett äkta svenskt smör till sommarens färskpotatis eller primörer. Foto Mauro Rongione/Ulrika Ekblom

Johans smörlista
1.Vallmobackens smör
2. Fävikens smör
3. Löts Gårdsmejeri
4. Mathias Dahlgren Matsalen
5. Ängsholmens Gårdsmejeri (som vi skrivit om här)
6. Wapnö Smör
7. Eskesta Gårdsmejeri

Karin

Gillar god design i alla former och har en äkta kärlek till den äkta maten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.