Artipelag – en konstupplevelse i naturen

Ibland är det lätt att glömma bort det som ligger precis runt husknuten – som Artipelag. På Värmdö, strax utanför Stockholm, ligger denna pärla till konsthall som grundades och byggdes för ett par år sedan av Björn Jakobsson, mest känd för företaget BabyBjörn. Som sann konst- och naturälskare kombinerade han sina två intressen och skapade både en fantastisk konsthall och ett härligt utflyktsmål mitt ute i skärgården.

Och det som är mest slående när man närmar sig Artipelag är just hur väl byggnaden smälter in i naturen. Som om den alltid legat här. Promenera på spångar längs strandkanten, eller ta båten hit och lägg till vid bryggan i viken. Följ de små stigarna som slingrar sig runt blåbärsris och tallar ner till vattnet.

Byggnaden är signerad framliden arkitekten Johan Nyrén. Varje detalj är omsorgsfullt genomtänkt – från materialval till stämning och känsla. Rymden och närheten till naturen ger en extra dimension till utställningarna som visas i de stora rummen. På det sedumklädda taket har man dessutom en vacker vy över Baggensfjärden.

Självklart finns här något både för knopp och kropp. I Bådan, kafé- och bufférestaurangen, serveras god och fräsch lunch både vardagar och helger. Vid fint väder blir det snabbt trångt på den stora uteserveringen, men serveringen inomhus rymmer många (trots den stora klipphällen som sticker upp ur golvet). En våning upp serverar köksmästare Stefan Pernemar en a la carte-meny – restaurangen har öppet ett par dagar i veckan. Och vill du köpa med dig något av inredningen så finns både vaser och de specialgjorda kaféstolarna i designshoppen.

För den som bor nära kan det vara idé att hålla utkik efter de evenemang som arrangeras, allt från opera och konserter till grillkvällar sommartid.

Anna-Lena

Skåneälskare vars hjärta klappar lite extra för trädgård och snygg design.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.