Fine dining i Davids kök

Mycket skratt, god mat och spännande möten med främmande människor.
Ett besök på hemmarestaurangen David at home på Tranholmen ger definitivt mersmak.

”Ta båten vid Lidingöbron halv 6.”

Så löd den korta instruktionen när vi blev inbjudna till David Enmark som driver hemmarestaurangen David at home på den lilla ön Tranholmen mellan Lidingö och Stocksund i norra Stockholm. Det var i princip allt vi visste när vi hoppade på den anvisade båten en fredagkväll. Förväntansfulla och ganska trötta efter en lång arbetsvecka tjuvkikade vi på de andra medpassagerarna och hoppades att åtminstone någon hittade till Transtigen 14.

Och visst var det så.

Det var bara att följa lämmeltåget på de smala vägarna över ön medan vi nyfiket kikade in i syrenkantade trädgårdar med pittoreska hus.

– Ska ni till David? Det är nästa hus, hojtar en man när den stora gruppen är på väg in i fel trädgård.

Det är inte mycket som skvallrar om att det bedrivs restaurangverksamhet i villan på Transtigen. Ingen skylt, bara en gammal rostig cykel som står lutad mot staketet. Men när vi kommer runt knuten möter David oss med en välkomnande kram.

– Det kan verka rörigt nu men ni kan vara lugna, alla får plats, säger David och slussar oss in i den lilla hallen. Ikväll är det ”bara” 32 gäster. Förra fredagen hade han 45.

David har ett långt förflutet inom Stockholms restaurangvärld, med välkända krogar som Ulriksdals Wärdshus och Grands Franska på sitt cv. För knappt fem år sedan bestämde han sig för att öppna hemmet för middagsgäster – varje fredag, året runt (förutom i juli). Och så tar han emot grupper och företag ytterligare ett par dagar i veckan. Idén fick han från Kuba där det var tillåtet att driva krog i hemmet. Men där upphör likheterna med den stora ön. Davids matinfluenser går snarare åt det franska hållet. Eller som han själv uttrycker det, ”jag lagar mat som jag själv tycker är god”.

När alla gästerna fått ett glas mousserande i handen, några snittar i magen och hunnit mingla i köket/vardagsrummet förklarar David hur det hela går till. Vin kommer att ställas fram på borden och man antecknar på en lapp hur mycket man druckit. Och skulle man vilja ha mer hämtar man i kylen. Enklare kan det inte bli. David erkänner att han helst velat servera en gewurztraminer till förrätten, men den tog slut kvällen innan så en riesling hälls upp till gazpachon med pilgrimsmussla.

Det märks att David är mån om detaljerna. Allt ska vara perfekt men ändå får det inte kännas för professionellt.

– Katta hjälper mig att hålla det på rätt nivå, skrattar David och syftar på frun Katarina som är hans högra hand.

Och man förstår att det krävs en noggrann logistik för att klara av att servera varm mat till så många samtidigt. Här finns trots allt inga stora ugnar eller ett välutrustat restaurangkök, men med värmeskåp och disk som bärs ut efter hand så rullar allt på förvånansvärt smidigt.

Allt eftersom kvällen lider höjs ljudvolymen och skratten, och det är tydligt att gästerna trivs. David hinner både med att småprata och se till att gästerna trivs.

– Nu har jag fått receptet, säger vår bordsgranne Lars som kommer leende från köket. 52 grader i 2,5 timme.

Han syftar på den helstekta entrecoten med vit sparris som vi nyss ätit.

himlamycketsverige skriver om David at Home
himlamycketsverige skriver om David at Home
himlamycketsverige skriver om David at Home

Som gäst vet du inte vad som står på menyn när du bokar bord, men det är också en del av tjusningen. Du får helt enkelt lita på att kocken vet bäst. Och det gör han. Menyn som serveras är enkel, välkomponerad och välsmakande. Och den som möjligen skulle vara mer hungrig kan gå till köket för påfyllning. Man kan inte annat än beundra hur David och Katarina orkar med det intensiva tempot.

– Så fort jag fått ut varmrätten känner jag mig lite lugnare, säger David när han springer förbi.

Vad som skiljer den här restaurangupplevelsen från andra är den sociala och varma stämningen. Mycket av det är Davids förtjänst. Hans härliga personlighet gör att man känner sig som hemma hos en vän. Och med en snabb blick avgör han vem som ska sitta var, för bästa möjliga kväll.

– Här tvingas du prata med folk du inte känner. Det är nyttigt för oss stockholmare, säger Stefan som redan har fått ett par nya vänner.

Och vi kan inte annat än instämma. Få restaurangbesök har bjudit på så många skratt, god mat och nya bekantskaper. Fredagströttheten vi kände är som bortblåst. Bättre start på helgen kunde vi inte fått.

Fakta

  • Bord bokas på info@davidathome.se eller på 070–752 80 23. Tänk på att antalet platser är begränsat. Se hemsidan för datum.
  • Priset för en middag är 660 kronor exklusive dryck.
  • Taxibåt arrangeras för hemresan.
HMS_DATH_0025_bl

Anna-Lena

Skåneälskare vars hjärta klappar lite extra för trädgård och snygg design.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.