himlamycketsverige besöker Thoras tårtor

himlamycketsverige skriver om Thoras tårtor

– Jag har experimenterat med en morotsmousse i två veckor och nu har jag äntligen fått till den. Den blev fantastisk, utbrister Thora Norgård när hon kommer instormande på lunchrestaurangen vi träffas på.
Thora är tårtdesigner och driver egna företaget Thoras tårtor i Stockholm sedan våren 2014. I våras öppnade hon sin första butik på Renstiernas gata på Söder där hon säljer småtårtor för 1-4 personer på fredagar och lördagar.
– Småtårtorna har blivit lite av min grej. Butikkonceptet kom jag på för att jag började få ont om pengar och för att jag tycker det kul att träffa människor. Med småtårtorna kan jag testa nya smakkombinationer innan jag plockar in dem i mitt vanliga beställningssortiment. Som till exempel kombinationen havtorn och lingon som jag har just nu – den har gått väldigt bra.
Smaker som är i säsong, och då gärna av det mer udda slaget, är det Thora jobbar med allra helst. När vi träffar henne är det äpplen och morötter som rör sig i huvudet.
– Jag jobbar inte med klassiska tårtsmaker, jag går igång på det oväntade, säger Thora. Häromdagen var det ett bröllopspar som ville ha hallon och choklad. Då sa jag: Kul, men prova mina smakkombinationer istället. Jag tror folk säger de vanliga smakerna just för att de inte provat något annat. Ofta kan jag se på paren vilken tårta de kommer att välja.

Att Thora gjort sig ett namn som tårtdesigner var mer en ödets nyck än en livslång dröm. Uppvuxen i en teaterfamilj och utbildad som teaterproducent var det teatern som var i fokus. Men 2014 kände hon att hon var tvungen att göra något annat. Uttråkad fastnade hon framför amerikanska bak- och tårtprogram på tv.
– Det var något med precisionen och teknikerna som fascinerade mig, säger Thora.
Sagt och gjort. Thora letade upp en utbildning på The International Culinary Center i New York och ansökte om tjänstledighet från sitt nuvarande jobb. Först funderade hon på att bli kock men kände att yrket var för stressigt, sedan på konditor men tyckte utbildningen var för lång. Då hittade hon en nischad kurs i tårtdesign och -teknik.
Kursen var på tre månader men det var ingen vila utan hårt slit från dag ett.
– Något mer intensivt har jag aldrig varit med om i hela mitt liv, säger Thora. Jag hade en vision om att det skulle vara som semester men nej. Man kan bäst likna det vid ett kulinariskt boot camp där allting betygsattes. Du fick minuspoäng om du lade upp redskapen fel.
Men det hårda schemat och disciplinen gav resultat. Thora berättar att det var nyttigt för henne att lära sig grunderna i bakning. Dessutom märkte hon snabbt att hon hade fallenhet för tekniken.
Åter på svensk mark kom Thora av en slump i kontakt med chefskonditorn på NK i Stockholm som blev lite av en mentor för henne. Han ordnade också hennes första uppdrag.
– Han ringde och sa att en kund ville ha en födelsedagstårta till sin son och att jag skulle göra den. Aldrig i livet sa jag, men jag gjorde tårtan till slut efter övertalningen. Jag var skräckslagen från början till slut men den blev bra, skrattar Thora. Efter det började jag ta emot fler tårtbeställningar.

Vi följer med Thora till butiken som ligger i en före detta gitarrverkstad. Thora har sparat en del av den gamla inredningen men anpassat den efter sina ändamål. Innan för dörren möts av en stor disk i marmor och koppardetaljer.
– This is where the magic happens, säger hon stolt. Jag hade en idé om att det skulle kännas som New York. Lite gammaldags utan att det blir vintage, och så ska det andas skandinaviskt.
Längs ena väggen hänger exempel på Thoras fantastiska blomdekorationer som hon lärde sig göra i USA. Till och med på nära håll ser rosorna och orkidéerna riktiga ut.
– Min bästa lärare i skolan sa alltid ”make them dirty”. Med det menade hon att ingen blomma är perfekt. Det finns alltid något lite trasigt blad, eller inslag av andra färger, så jag målar mina ”smutsiga”.
Att göra varje blad av tunt utkavlad sockerpasta, måla dem och sedan montera ihop dem blad för blad tar lång tid. Därför har Thora numera en assistent som hjälper till med bakningen ett par timmar i veckan så att Thora kan fokusera på dekorationerna.
– Drömmen är att under lågsäsongen sitta dag ut och dag in och göra blommor så jag har till högsäsongens alla bröllop. Blommorna är ju bara torkat socker så de håller hur länge som helst så länge de är dammfria.
För under sommaren är det fulltecknat i kalendern. Få helger är inte uppbokade för bröllopstårtor. Thora fick dessutom en förfrågan om att vara med i tv-programmet Det stora tårtslaget men tackade nej.
– Man skulle göra tårtorna på under tio timmar och det är inget för mig. Jag vill inte stressa fram mina bakverk! Foto: Mauro Rongione

Anna-Lena

Skåneälskare vars hjärta klappar lite extra för trädgård och snygg design.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.