Middagen är serverad – hemma hos Husmor Lisa

I en pampig jugendvilla på Resarö i Vaxholm har Lisa Lönner Pulkkinen startat en hemmarestaurang i sitt vardagsrum. Ett par dagar i veckan dukar hon upp med mormors porslin och bjuder på gourmetmat gjord enbart på lokala råvaror. himlamycketsverige träffade henne mitt i sommarförberedelserna.

På Resarö i Stockholms skärgård har Lisa Lönner Pulkkinen, även kallad Husmor Lisa, förverkligat drömmen om en egen restaurang i hemmet. Med en fantastisk utsikt över vattnet och med en stor tomt med plats för grönsaker och kryddor känns det som den perfekta platsen.

Det hamras och bankas när vi kommer på besök en somrig vårdag.

– Ni får ursäkta röran men min man håller på att bygga klart terrassen inför sommarens lunchserveringar, säger Lisa glatt. Vi kommer att ha plats för 40 lunchgäster när vi drar igång i slutet av juni.

På lunchmenyn står bland annat äppelträrökt fisk och skaldjur, Lisas specialitet. Och självklart egenodlade grönsaker, egna inläggningar och råvaror från lokala leverantörer.

– Jag vill att gästen ska se vad som ligger på tallriken och veta att allt är hundra procent ekologiskt, tillverkat utan kemikalier.

himlamycketsverige träffar Husmor Lisa

Lisa som är utbildad PR-konsult sadlade om till kock efter att ha varit med i tv-programmet Halv 8 hos mig. Hon öppnade sin hemmarestaurang och cateringverksamhet 2012 när villan renoverats och utrustats med ett modernt restaurangkök.

– Vi hade först testat att ha pannkakskafé på söndagarna. Och det var fullt hela sommaren utan att vi gjort någon reklam, berättar Lisa.

Och sedan har det rullat på av bara farten. Varje lördag, året om, öppnar Lisa sitt vardagsrum för matintresserade gäster. Med udda möbler och ärvt porslin känns det både hemtrevligt och personligt. Menyn anpassas efter säsongens råvaror, och inget går till spillo.

– Jag hamnar oftast i matsalen och berättar om min idé och mitt sätt att arbeta, säger Lisa. För mig är det viktigt att vara nära råvaran, det är något jag ärvt från min mamma och mormor. Vi plockade alltid bär, syltade, saftade och gjorde inläggningar.

Lisa satsar också på lokalt mathantverk. Hon driver Bondens marknad i Vaxholm och utvecklar även egna produkter, bland annat den populära Resaröketchupen där ingredienserna självklart kommer från den egna täppan.

Det är tydligt att Lisa är en entreprenör med många järn i elden, och det saknas varken idéer eller experimentlusta. Hemlagad korv, mikrobryggeri, samarbeten med lokala leverantörer… och en ny krog.

– Ja, planen finns, säger Lisa hemlighetsfullt. Jag vet bara inte var än.

Fakta

  • Restaurangen är öppen på lördagar och tar
    cirka 20 gäster. Boka bord!
  • Lunchserveringen är öppen torsdag till
    söndag mellan 11 och 16 (26 juni till 27 juli).
  • Ytterbyuddsvägen 29,
Vaxholm
  • Telefon: 070-200 94 14
  • www.husmorlisa.se

Anna-Lena

Skåneälskare vars hjärta klappar lite extra för trädgård och snygg design.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.